Att förstå och övervinna funkofobi:

Skapa inkluderande rum för alla

Lisa föddes med sjukdomen Osteogenesis Imperfecta (medfödd benskörhet), en sjukdom som gör skelettet väldigt svagt vilket innebär många skador. Lisa har haft över 100 frakturer genom åren, framförallt som barn. Trots detta var hon clownen i klassen, på sina egna villkor. En poppis tjej som krossade normer bara genom att vara sig själv.

Hur blir man en sån person? Kanske är det något vissa föds med, det tror i alla fall Lisa själv. Hon har aldrig haft ett mantra om att ”nu ska jag klara detta trots att jag är annorlunda” utan det har kommit naturligt. Att ta plats, synas och höras har varit enkelt även om samhället ibland kollat snett på permotjejen med pondus.

Skapa inkluderande rum för alla

I dag föreläser Lisa om funkofobi, med fokus på att bredda kunskapen och starta en diskussion i hur vi kan skapa ett inkluderande och tillgängligt samhälle. Hon jobbar även hos en kvinnojour och är en feministisk aktivist. Hennes föreläsningar är anpassade för att deltagarna ska kunna vara engagerade och både ställa frågor och diskutera. Tanken är att föreläsningen ska leda till nya insikter och aha-upplevelser

Därför ska du boka Lisa Börjegren Ceesay

  • Lär dig om funkofobi, vad det betyder i praktiken och hur vi kan motarbeta förtrycket i grupp och på egen hand.

  • Lär dig om Sveriges historia gällande funkisfrågor, hur det har sett ut och vilka förändringar som har gjorts.

  • Du får möjlighet att delta i en diskussion om förtryck och strukturer samt hur vi kan skapa en mer inkluderande miljö.

Lisas egna tankar om föreläsningen:

Kanske tänker ni att jag har stenkoll på detta, jag som är rullstolsburen och har varit det hela mitt liv. Jag ska berätta för er att faktan jag delar med mig utav hade jag ingen aning om innan jag började arbeta med detta projekt. Det var när jag bestämde mig för att föreläsa om funkofobi som jag lärde mig det mesta.

Jag är född 1993 och det är många årtal som jag tar upp som skrämmer mig, hade jag varit född 1953 hade saker sett helt annorlunda ut för mig under min uppväxt. Till exempel kom skolplikten för rörelsehindrade 1962, jag hade alltså inte haft rätten och möjligheten att gå i skolan precis som alla andra. Hur hade mitt liv sett ut? Vem hade jag varit? Även om en stor del av den jag är finns inuti mig och kommer naturligt så är miljön för ett barn en stor faktor i vem barnet växer upp till att bli. Jag kanske hade varit tyst, blyg och rädd. Inte vågat vara mig själv.

Hur många födda på 30-talet blommade aldrig ut till den dom egentligen var och höll sig i bakgrunden för att det var den roll dom blev tilldelade? Jag tänker på dom. Jag tänker på alla som blev steriliserade, som hade en dröm om att bli förälder en dag men fick den drömmen krossad endast för att dom hade en funktionsvariation. Jag tänker på dom, jag talar FÖR dom. Deras röst fick inte höras. Nu är det dags att vi lyssnar.